7 alternatieven voor plastiek in de keuken & de badkamer

Dit wist je misschien nog niet over plastiek:

  • Sinds de jaren 50 werd al 8,3 miljard ton plastic geproduceerd.

  • Plastic doodt elk jaar meer dan 1,1 miljoen zeevogels en dieren.

  • De gemiddelde persoon eet elk jaar 70.000 microplastics.

  • 40 % van het geproduceerde plastic is verpakking, eenmalig gebruikt en vervolgens weggegooid.

Nochtans is het makkelijk te vermijden in de keuken, in de badkamer en zeker ook tijdens het winkelen. Bij ons in de winkel ben je altijd welkom met je eigen potje, we zochten een aantal leveranciers voor je uit met plastic-vrije verpakkingen en onze noplastic keuken- en verzorgingsmiddelen groeit met de dag.

Deze 7 tips maken plastic overbodig:

  1. Niet alle verpakking is te bannen

Meesters van de Halm, Purasana en Silvex zijn maar enkele van de merken die een bioplastiek of ecologische verpakking aanbieden. Steeds meer merken maken werk van het verkleinen van de plastic soep in onze oceanen. Ook de rijst van Lima zit nu in een Eco Pack.

lima ecologische verpakking

2. Baas over je cyclus

De Mooncup. Al door zoveel vrouwen uitgetest en goed bevonden. Geen stiekem gedoe met maandverband naar het toilet te smokkelen op kantoor. Geen synthetische stoffen down under. De Mooncup is gemaakt uit silicone en heel eenvoudig in gebruik. Door voor dit alternatief te kiezen beperk je niet alleen veel afval, je hebt er ook gewoon maar 1 nodig. Dat bespaart veel centen.

mooncup

3. Poetsen kan nog schoner

Gebruik schuur- en afwassponsjes die 100% biologisch zijn, zonder kleurstof, plastiekvrij, op basis van hennep of cellulose en uiteraard herbruikbaar.

Kokosnoot borsteltjes en keramieken raspen zijn niet alleen een goed alternatief voor plastiek, je kuist groentjes en behoudt veel meer vitamines.

Poetsdoeken kan je zelf maken of je kiest voor een ecologisch microfiber alternatief zoals die van het Zweedse Smart.

smart microfiber.jpg

4. Drink proper

Plastic rietjes zijn passé. Die willen we niet in de neusgaten van zeeschildpadden terugvinden. Alternatieven zijn metalen of bamboerietjes.

Breng gewoon ook je eigen herbruikbare drinkbeker of -fles overal mee en kies voor kraantjeswater i.p.v. flessenwater.

De meeste van onze glazen flessen breng je gewoon terug naar de winkel, we geven er je graag het statiegeld voor in de plaats.

5. Bewaar langer

Met een bijenwasdoek, food huggers of gewoon een katoenen zakje kan je voedsel langer bewaren dan in plastic.

De bijenwasdoekjes passen zich, eenmaal gestold helemaal aan de vorm van je voedsel aan, waardoor je plaats bespaart en geen plastic of aluminium folie meer nodig hebt.
Bijenwasdoeken maak je zelf met jojoba-olie, bijenwas en een strijkijzer.

6. Winkelen zonder plastic zakje

We zien onze klanten graag komen met hun eigen herbruikbare winkelzak. Dat maakt ons gewoon blij. Zo blij dat we ook zelf een katoenen exemplaar maakten en hiermee single use plastic, hetgeen het vaakst te vinden zijn op de stranden en in zeeën helpen terugdringen.

Ook onze groenten en fruit kan je meenemen in een katoenen Ayuno-zakje.

ayuno draagtas.jpg

7. Goed voor je lijf

Ook voor je dagelijkse verzorging kan je minder plastiek gebruiken. Het zit ‘m immers in de kleine dingen.

De Nextbrush bamboe tandenborstel is bijvoorbeeld een uitstekend alternatief voor de plastic tandenborstel en dat voor het hele gezin.
Niet alleen tandenborstels, maar zelfs nog kleinere voorwerpen zoals wattenstaafjes kan je omzeilen door de oorreiniger van Marma te gebruiken.

En dan is er uiteraard een compleet gamma aan intieme hygiëne. Niet alleen de Mooncup, maar ook Natracare en Ladypad bieden een ecologisch verantwoorde keuze.

Het gebruik van plastic minderen is een kleine moeite. Dankzij deze kleine moeite maken we de wereld wel een heel stuk leefbaarder. Heb je zelf nog tips, dingen die je zelf doet om minder plastic te consumeren? Laat het ons weten.