Kiemen in een gebalanceerde en gezonde voeding

Gezonde voeding met kiemen

Vegan tortilla’s met verse soja kiemen of  boekweitpannekoekjes met bietenhumus en verse alfalfa.

Zelf je kiemen kweken is makkelijk en je hebt steeds een verse portie mineralen, vitamines bij de hand in de keuken.

Waarom kweek je kiemen?

Kiemen zitten nog boordevol met voedingsstoffen. Een kiem bevat alles wat nodig is om tot een volledige plant uit te groeien. De voedingswaarde van deze miniplantjes is dan ook enorm: ze zijn rijk aan vitamine A, B, C, D, E en calcium, fosfor, kalium, magnesium en ijzer. Een kiem is dus niet alleen wat anders, het is goede basis voor gezonde voeding.

En ze zijn niet alleen makkelijk te kweken, ze geven een snelle snack een heel frisse toets of maken het avondeten er net iets feestelijker uitzien.

Om nog maar te zwijgen van die fiere kindergezichtjes wanneer ze hun zelfgekweekte kiemen opeten. Kiemen kweken is een leuk projectje om zelfs met de allerkleinsten te ondernemen.

Hoe kweek je kiemen?

Ideaal om in ons Belgisch klimaat te kweken, want je hebt geen direct zonlicht nodig. Enkel een glazen pot, een doek, water en zaden.

Week je zaden (kies speciale kiemzaden) in de pot met water en het doek erover, gedurende minimum 6 uur. Grote zaden hebben wat meer tijd nodig.

Spoel de zaden enkele keren per dag en laat de pot nu maximum 5 dagen uitlekken.

Sluit je pot niet af met een deksel. Zorg ervoor dat de zaden steeds voldoende lucht hebben en klaar is kees!
Na 3 tot 5 dagen geniet je van een broodje kaas met zelf gekweekte kiemen.

Het resultaat bevalt je en je wilt wel wat meer kiemen kweken tegelijkertijd?
Bij Ayuno vind je een kweektorentje zodat je alfalfa kiemen en broccoli kiemen tegelijkertijd kan kweken. We hebben ook zakjes kiemzaad als je het graag eens in een weckpot probeert.

Welke kiemen kan je kweken?

Basilicumkiemen zijn wel heel erg lekker bij een fris slaatje, maar je kan zeer uitgebreid beginnen kweken: van alfalfa tot sojakiemen, fenegriekkiemen voor een lichte curry toets in een wrap of chiakiemen. Er bestaan nog veel meer lekkere mogelijkheden. Vraag ernaar in de winkel, we inspireren je met heerlijke receptjes en ideeën voor gezonde voeding.