Natuurlijke cosmetica: smeer liever iets gezonds

Industriële cosmetica bevat veel componenten die schadelijk en zelfs giftig kunnen zijn voor je eigen lichaam en het milieu. Een van de meest giftige en meest gebruikte stoffen in die cosmetica en verzorgingsproducten zijn parabenen, chemische verbindingen met bacteriedodende eigenschappen die worden gebruikt om de levensduur van het product te verlengen, en paraffine, een afgeleide van aardolie om de zachtheid van de huid te bewerkstelligen.

Geen van deze gevaarlijke componenten is aanwezig in natuurlijke cosmetica. Deze bestaat immers uit biologische ingrediënten, afkomstig van natuurlijke rijkdommen of biologische gewassen.

Niet alleen zijn deze middelen beter voor het milieu, maar je bespaart en zorgt voor je eigen gezondheid.

Soms moet je overstappen op natuurlijke cosmetica omdat je bepaalde chemische stoffen zoals crèmes of producten voor de huid niet verdraagt.

Maar daarnaast kiezen ook meer en meer mensen uit overtuiging voor de natuurlijke variant. De consumptie ervan vergroot immers ook een meer solidaire en eerlijke markt.

5 voordelen van natuurlijke cosmetica:

 1. Geen giftige stoffen

De gevaren van de stoffen in industriële cosmetica zijn weinig gekend, alhoewel dat wetenschappelijke studies allergieën of kankers wijten aan deze stoffen.

De meest giftige stoffen zoals parabenen en paraffine zitten in:

 • vochtinbrengende en voedende crèmes

 • gels

 • shampoos

 • crèmes

 • oliën, ...


Een natuurlijk alternatief bestaat uit essentiële oliën, klei, plantaardige oliën met ingrediënten zoals fruit of honing, die veel voordelen voor ons lichaam bieden:

 • Essentiële oliën. Ze zijn aanwezig in verschillende stoffen uit specerijen, zaden, bomen en planten. Een van de essentiële oliën die het meest worden gebruikt in natuurlijke cosmetica, zijn lavendel, eucalyptus en sandelhout.

 • Fruit. Voedingsmiddelen zoals watermeloen, abrikoos of papaja worden veel gebruikt in deze cosmetica vanwege hun uitstekende antioxiderende eigenschappen, ideaal om de veroudering van de huid te vertragen.

 • Klei. De aarde voorziet ons van klei, met zuiverende eigenschappen voor de huid. Deze klei is verdeeld in verschillende soorten, waarvan de belangrijkste groene, witte en rode klei zijn.

 • Honing. Het is een van de rijkste producten die de natuur ons geeft en enkele van de vele gunstige eigenschappen voor onze gezondheid houden verband met voeding, hydratatie en ontspanning van de huid.

2. Op langere termijn gezond van binnenuit

Natuurlijke cosmetica wordt gemaakt met veel meer respect voor onze gezondheid. De effecten laten iets langer op zich wachten dan industriële cosmetica aangezien ze veel dieper te werk gaan dan enkel oppervlakkig.

 • Een gezonde huid. De actieve bestanddelen helpen de huid te oxygeneren, zo krijg je een gezonde huid.

 • Allergie-vrij. Ze bevatten geen chemische componenten die irriterend werken voor de huid. Deze oplossing wordt dan ook aanbevolen voor mensen met een gevoelige huid of huidproblemen.

 • Een jonge huid. Dit komt door de antioxiderende eigenschappen.

 • Een heldere huid. Deze producten helpen om het algehele uiterlijk van de huid te verbeteren.

3. Besparen door te investeren

Essentiële oliën zijn relatief goedkoop en passen zich aan de kenmerken van elke huid aan. Een kilo klei duurt een jaar of langer om je huid in perfecte staat te houden.

Goedkopere industriële crèmes bevatten vaak stoffen die niet worden aanbevolen voor de gezondheid, zoals paraffine, een derivaat van olie dat zeer occlusief is voor de huid. Natuurlijke cosmetica is op de lange termijn eigenlijk veel zuiniger en veel gezonder.

4. Eerlijke handel ondersteunen

De productie van deze middelen stimuleert kleine bedrijven en lokale productie, het gebruik van natuurlijke bestrijdingsmiddelen die de bodem niet vervuilen de bodem en eerlijke prijzen betaalt voor zowel de producent als de consument.

5. Milieu- en diervriendelijk

Ze zijn niet getest op dieren en ze worden hoofdzakelijk zonder dierlijke producten gemaakt, met uitzondering van honing en bijenwas die in sommige producten worden verwerkt. Compleet veganistische producten vind je bij merken zoals benecos. Op deze manier lijdt geen dier of wordt het mishandeld voor de uitwerking ervan.

De bereiding van deze producten heeft een minimale impact op het milieu en vermindert de vervuiling door geen chemische producten te gebruiken. Bovendien hebben ze geen invloed op de zeefauna en -flora.

Er zijn veel voordelen van natuurlijke cosmetica voor onze gezondheid en in het bijzonder voor onze huid. Ze zijn zeer effectief voor huidverzorging, met stabiele en langdurige effecten. Je kan ook zelf aan de slag gaan en middeltjes maken gebaseerd op bv. kokosolie, klei, pompoen of koffie.

Op https://www.druantia.be/natuurcosmetica/diy-recepten/ vind je inspiratie.